Thursday, March 22, 2012

Kekalkan Tradisi Lama.

Semua pada hari ini serba serbi moden. Makanan pun semakin moden dan caggih dicipta. Jika kita tanya pada nenek dan atok macam mana kehidupan mereka sebelum dan selepas merdeka pasti pelbagai cerita menarik yang tidak pernah kita dengar akan mereka ceritakan. Selalu juga, ungkapan seperti "budak budak sekarang ni moden, perangai pun moden", perangai pun boleh jadi moden? Pelik. Tapi itu realiti kehidupan. Mereka yang dari generasi atok nenek kita lebih banyak dan luas pengalaman hidup mereka yang telah mereka harungi. Justeru, pasti akan ada setiap perubahan yang berlaku dari masa ke masa. 

Rumah sekarang ni semuanya batu, reka bentuk dan ciptaan pun moden. Jarang sekali di bandar raya Kuala Lumpur dapat melihat rumah yang masih mengekalkan tradisi lama. Mungkin ada, tapi boleh dikira jumlah bilangannya. Paling baru, rumah di Kuala Lumpur semuanya 'tinggi-tinggi' belaka. 'Tinggi-tinggi'? yer, tinggi! Dari pandangan mata ini kebanyakan rumah di ibu kota semuanya berkonsepkan apartment. Sebab, di ibu kota mungkin keluasan tanah atau tapak tidak cukup jika hendak membuat rumah sebuah. Jadinya, kebanyakan rumah di ibu kota berkonsepkan 'tinggi-tinggi' iaitu, Apartment atau Kondominium atau Pangsapuri. 


contoh kondominium di ibu kota yang tinggi dan sangat moden rekaan serta ciptaannya, ada nampak tak rekaan tradisi lama pada gambar ini? sumber gambar mr.google.

Cuba kita cetuskan balik idea pada para arkitek untuk mengekalkan konsep rumah melayu tradisional. Bukan tidak cantik rekaannya, cantik serta ada ciri-ciri dan daya penarik pada setiap rumah tradisional ni. Jika tidak, kenapa pelancong dari luar negara akan tertarik dengan keunikan rekaan rumah tradisional ini. Bahkan mereka memuji dan terpegun dengan keunikan dan ciri tradisional yang terdapat pada setiap rumah. Oleh itu, cuba kita ubah 'mindset' dalam mengekalkan ciri rekaan rumah dari moden ke rekaan tradisional. Pasti kelainan yang diperoleh itu ada manfaatnya. No comments:

Post a Comment